HoutsnijatelierMarc Knapen
artisanaal houtsnijwerk

 

Marc Knapen (°1964) is actief als houtsnijder en houtbeeldhouwer.
In een eerste fase heeft hij zich via zelfstudie bekwaamd in het houtsnijden. In Kortessem volgde hij het atelier ‘op zolder’, later ging hij zich in het Duitse Oberammergau bijscholen. Sinds 2009 volgt hij regelmatig les aan de befaamde houtsnijschool Geisler-Moroder in het Oostenrijkse Elbigenalp.

“Werken met hout is mijn passie,” aldus Marc, die vroeger als jonge hulp in de plaatselijke schrijnwerkerij, later als leerling-houtbewerking in school en nu als schrijnwerker en praktijkleraar aan de slag is. “Mijn interesse in het houtsnijden is gewekt tijdens een buitenlands kamp van de jeugdbeweging in het Oostenrijke Lechtal. In het dorpje Elmen waren enkele ‘holzschnitzereien’ waar je de stielman achter het venster kon gadeslaan. Daar is voor mij de passie van het houtsnijden begonnen, een hobby waaraan ik nu, meer dan 40 jaar later, nog steeds veel plezier beleef.
Bovendien geef ik mijn kennis door in het houtsnijatelier waar ik dit oude ambacht onder de aandacht breng en wil doorgeven aan geïnteresseerde houtsnijders. Zo begeleid ik diverse beeldhouw- en houtsnijateliers, verzorg ik workshops initiatie-houtsnijden en voer ik werken uit in opdracht van zeer uiteenlopende aard, gaande van speculaasplanken tot devotiebeelden.”

 

 

 

 

 

Enkele interessante links:
Timmerveld
Houtsnijschool Geisler-Moroder in Elbigenalp (Oostenrijk)
Dorp Elbigenalp in Lechtal (Oostenrijk)
Staatshoutsnijschool in Oberammergau (Duitsland)
Dorp Oberammergau in Beieren (Duitsland)