HoutsnijatelierVisie en doelstelling van de opleiding houtsnijden en beeldhouwen

De technieken worden aangeleerd door middel van modeloefeningen op ware grootte. Het is de bedoeling dat studenten het hierdoor beter gaan begrijpen.
Het werk van Oude Meesters kan men bewonderen en observeren. Maar wat veel fijner is, is je eigen ontwerp zelf te creëren en uit te voeren. Hierdoor is de band met het zelfontworpen idee veel hechter en interessanter om aan te werken. Een beetje kunstgeschiedenis over barok, rococo, gotiek, jugendstil, biedermeier kan natuurlijk ook geen kwaad.

Vormgeving
Van de natuur kan men veel leren. Zo is de natuurlijke vorm altijd rond. Wat de mens creëert is niet natuurlijk maar vaak hoekig, scherp enz… Het beste voorbeeld is het menselijk lichaam zelf. Wanneer men dit als voorbeeld neemt ziet men dat alles mooi rond en gedetailleerd is, en de juiste verhouding heeft. Dat is wat de hout- en beeldsnijders al eeuwen nastreven.

Kaptechniek
Ik heb verschillende kaptechnieken leren combineren. Brute vormen kap ik aan via het kubisme om dieptezicht te zoeken. Hierdoor leer je denken in drie dimensies. Wanneer ik dit heb bereikt ga ik geleidelijk over naar de rotatievorm dat samen met de juiste verhouding gaat leiden tot je eigen werk.

Met dank aan mijn leraars in Oberammergau, Schnitzschule Oberammergau (Beieren Duitsland) en Schnitzschule Geisler-Moroder Elbigenalp Lechtal Tirol Oostenrijk.